“De Zak”: een prachtig stukje Zeeland

Avondwandeling langs de Westerschelde

De Zak van Zuid-Beveland is een nationaal landschap waar de oneindige strijd met water elke dag nog terug te zien is. Je vindt er de mooiste polders, kronkelende bloemdijken, oude boerderijen en lieflijke dorpjes. Het is er relatief rustig en ligt gewoon in ons Nederland.

De Zak van Zuid-Beveland onder de Zeeuwen ook wel “de zak” genoemd, is een verzamelnaam voor het poldergebied onder Goes in Zeeland.
Het ligt aan de Westerschelde en je kan hier buitendijks een groot stuk langs het water fietsen.

Vakantiewoning Deltahof Ellewoutsdijk Zeeland

Fietsen langs de Westerschelde

Door de kleine polders zie je goed hoe dit gebied door de eeuwen polder voor polder is ontstaan.
De strijd tegen water is niet alleen door de velen binnendijken te zien, maar ook aan de welen die er te vinden zijn. Dit zijn diepe waterplassen die ontstaan zijn bij dijkdoorbraken.

De Brilletjes  (tussen Nisse en Ovezande)
Een zo’n weel vind je bij de brilletjesdijk. Deze naam heeft de dijk te danken aan de welen die je onderaan deze dijk vindt. Als je de welen van af boven zou bekijken zie je namelijk de vorm van een bril. In het jaar 1509 stortte water hier met stormvloed met veel kracht door de dijk, waardoor de waterkuilen zijn ontstaan.
Naast dat de brilletjesdijk een interessante geschiedenis heeft, is het een mooie dijk om over te fietsen of lopen. Zo manoeuvreert het zich langs de welen door het uitgestrekte Zeeuwse landschap.
Daarnaast grenst de dijk aan een prachtig natuurgebied; de poel.

De bloemdijken van Zuid-Beveland

De Poel bestaat uit grasland en dijkjes.  gevuld met flora en fauna. Verschillende vogels zoals kievit, tureluur en de scholekster broeden hier in het gras. Neem dus vooral je verrekijker mee! In het voorjaar is de poel daarom perfect om te bezoeken, ook omdat dan de meidoorn en het fluitenkruid dan in bloei staat en je langs een witte zee van bloemen komt.

Nisse
Vanaf de onverharde Valdijk, die ook aan een kleine weel ligt, heb je uitzicht over het gebied en zie je vanuit de verte de kerktoren van het pittoreske dorpje Nisse. Hier kan je een bezoek doen aan de kaasboerderij, waar verschillende streekproducten, zoals boerderij-ijs verkocht worden. Een perfecte tussenstop voor je fiets- of wandeltocht is ook o.a Koek&Leut op het Dorpsplein.

De Zwaakse Weel
Als je meerdere natuurgebieden wil bezoeken in dit gebied, dan is de Zwaakse Weel een andere goede optie. Met honderd hectare is dit het grootste natuurgebied van de Zak van Zuid-Beveland dat in beheer is van Natuurmonumenten. Ondanks dat het gebied ‘de Zwaakse Weel’ heet, vind je hier in plaats van een weel een meer dat het restant is van een ooit drukbevaren kreek. In de dertiende eeuw was dit een kreek die grofweg van Middelburg naar Antwerpen liep. Na de inpoldering bleef hier enkel een restant van over. Als je dit in de winter bezoekt, kan je met een beetje geluk je schaatsen aandoen en een mooi rondje maken over het bevroren water.

Natuurmonumenten
Om het gebied heen liggen akkers en fruitboomgaarden met historische boerderijen. Natuurmonumenten heeft bij een van deze gerestaureerde boerderijen een informatiepunt gemaakt, waar alle informatie betreft het kreekrestant, de plant- en diersoorten en de fiets- en wandelroutes te vinden is.
Verschillende vogelsoorten weten dit gebied maar al te goed te vinden en zo is ook de Zwaakse weel een mooie plek voor vogelspotters. Zo zie je hier met een beetje geluk de Kiekendief, spechten, torenvalken of zelfs een kerk- of steenuil. En niet alleen vogels zie je hier, maar ook kan het zo maar zijn dat je langs een van de weilanden een echte Zeeuwse knol ziet grazen.

De stoomtrein Goes Borsele
Terwijl je al wandelend of fietsend van de rust en natuur aan het genieten bent, kan het zo maar zijn dat je door een schel fluitgeluid wordt opgeschrikt. En waar je in eerste instantie misschien zal denken aan een rare vogel, is het tegenovergestelde waar. Langs dit gebied rijdt namelijk een stoomtrein en deze stopt bij het station van Langeweegje, een dorpje vlak bij de Zwaakse weel (waar u eventueel ook de Berkenhof Topical Zoo kan bezoeken). De stroomtrein rijdt vanaf Goes door Zuid-Beveland met als eindpunt het dorpje Hoedekenskerke dat aan de kust ligt.
Het is een ervaring waarmee je gevoelsmatig een reis door de tijd maak, want de trein is zowel van binnen als van buiten in authentiek negentiende -eeuwse stijl gemaakt. Je hebt er zelfs verschil in klassen, met in de derde klas houten banken en in de eerste en tweede klas banken gekleed met luxe pluche. Als je toch niet zo van het fietsen en lopen bent is dit dus een uniek alternatief om het Zuid-Bevelandse landschap mee te doorkruizen.

Vakantiewoning Deltahof Ellewoutsdijk Zeeland

Fort Ellewoutsdijk met op de achtergrond ons vakantiehuisje

Ellewoutsdijk
Wil je genieten van een prachtig uitzicht over de Westerschelde? Bezoek dan de dijk bij het dorpje Ellewoutsdijk. Dit is het kleinste dorpje van de zak van Zuid-Beveland en de oude huizen en mooie omgeving geven het dorp een liefelijke uitstraling. Wat je dan misschien niet zou verwachten is is dat je juist vlakbij dít dorp een imposant fort vindt.

Fort Ellewoutsdijk

Zodra je door de grote poorten loopt, lijk je ook hier weer terug in de tijd te gaan. Het fort werd in de negentiende eeuw gebouwd uit vrees voor aanvallen vanuit de zee. Ook in de tweede wereldoorlog weerklonk hier het geluid van marcherende Duitse soldaten, die het fort bezet hadden. Van de roerige geschiedenis van het fort is nu weinig meer te merken: tegenwoordig worden er enkel eens in de zoveel tijd exposities georganiseerd.

Strand Baarland de Landing ook voor Kitesurfen

Zo’n zeven kilometer verderop vind je het dorpje Baarland. Net als Ellewoutsdijk is Baarland een klein liefelijk dorpje, maar in tegenstelling tot Ellewoutsdijk heb je hier ook een strandje. In de zomerperiode kan je hier een plons wagen en je vindt er ook een strandtent met uitzicht over de Westerschelde. Ideaal om hier dus een lange dag wandelen en vogelspotten af te sluiten.

Vakantiewoning Deltahof Ellewoutsdijk Zeeland

Ellewoutsdijk dorp aan de Westerschelde

De Zak van Zuid-Beveland het rustige alternatief
Er is genoeg te zien en doen dus in dit stukje van Zeeland. Voor degenen die de drukke kust van bijvoorbeeld Walcheren, Cadzand of Burgh-Haamstede willen vermijden en toch het Zeeuwse landschap willen verkennen, is de Zak van Zuid-Beveland uiterst geschikt. Met honderdtachtig kilometer aan wandelpaden, tachtig kilometer aan bloemendijken, oneindig veel fietsroutes, idyllische dorpen en andere bezienswaardigheden zal je je hier niet snel vervelen.
Wie niet bang is voor een beetje tegenwind (óf een elektrische fiets heeft) kan in de provincie Zeeland heel wat fietskilometers aan elkaar knopen.
Spring op je fiets en trap van knooppunt naar knooppunt. Ontdek dan dit stukje Zeeland, wanneer de kust ‘vol’ is, en “de Zak” nog heerlijk rustig.

Neem de tijd voor dit stukje Zeeland en ontdek wat het allemaal te bieden heeft.
Dus op naar ‘De Zak van Beveland’!

Stuur uw bericht
Kunnen wij u ergens mee helpen?
Welkom bij Deltahof.
Kunnen wij u ergens mee helpen?